Halloncheesecake | Emilia Milosavljevic

Emilia Milosavljevic

Annons

Halloncheesecake

DSC00612

DSC00623

DSC00626

Förra veckan gjorde jag halloncheesecake här, inte lätt att veta exakt vilka ingredienser man ska ha. Allt smakar ju inte exakt samma. Söker man på cheesecake på serbiska så skiljer det lite från svenska recepten.
Så jag trixade lite och det blev faktiskt väldigt bra. Utseendemässigt helt okej, men smaken var väldigt god i alla fall :)

Ingredienser för 10
300 g digestivekex eller mariekex ( jag hade färdigsmulad plazmakex.)
75 g smält smör
250 g Philadelphia Classic Naturell
1.5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 ägg

300g g frysta hallon
1 gelatinblad
3 msk socker

Gör så här

Smält smöret och krossa kexet. Rör ihop och tryck ut i en springform. Låt stå i kylen så länge.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

(Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

(Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.) Jag hade hallon som jag kokakde upp med lite socker och gelatin, lät svalna och hällde över smeten.

Häll smeten ovanpå kexen och bred ut den jämnt.

Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

(Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

Kommentarer

Kommentera

Annons
stats